Uprawa rzodkiewki

Rzodkiewka jest bardzo prostym w uprawie warzywem. Ma duże nasiona, wschodzi w krótkim czasie i bardzo szybko rośnie. To popularne i chętnie wybierane warzywo, które odznacza się nie tylko doskonałym smakiem, ale i cennymi wartościami odżywczymi. Istnieje wiele odmian rzodkiewek, niektóre mają postać stożka, kuli czy walca w kolorze czerwonym, białym i żółtym. Różnią się one od siebie także ostrością smaku. Co ciekawe, można ją uprawiać przez cały sezon, nie tylko w gruncie, ale również w pojemnikach na balkonach i tarasach.

Uprawa rzodkiewki pod osłonami i w gruncie

Do uprawy pod osłonami nadają się odmiany wczesne oraz równomierne wiążące zgrubienia. Do polecanych odmian zalicza się:

  • Tytania
  • Saxa
  • Rossella
  • Krakowianka
  • Opolanka
  • Silesia
  • Mila

W tracie uprawy temperatura w ciągu dnia powinna wynosić od 12 do 14 stopni, a w nocy ok. 10 stopni. Za wysoka temperatura w ciągu dnia spowoduje zbyt intensywny wzrost liści, a za niska wydłuży cały okres wzrostu roślin. Jeśli dojdzie do wzrostu temperatury wewnątrz tunelu, wówczas trzeba pamiętać o jego wietrzeniu i regularnym podlewaniu roślin. Wilgotność względna powinna oscylować na poziomie 60-75 procent, a podłoże najlepiej, jeśli ma pH rzędu 6,5-6,8. Rzodkiewka pod osłonami może być uprawiana jako poplon albo przedplon dla papryki, ogórka czy pomidora. Warzywo to charakteryzuje się przede wszystkim krótkim okresem wegetacyjnym, nie jest ono również wymagające, jeśli chodzi o składniki pokarmowe. Pod osłonami uprawę zaczyna się zazwyczaj w połowie stycznia albo na początku lutego. Nasiona wysiewa się na głębokość 0,5-1 cm w rozstawie 8 × 8 cm albo 4 × 4 cm.

Rzodkiewka

Rzodkiewkę można wysiewać do gruntu przez cały sezon, już od wczesnej wiosny. Do prawidłowego wzrostu warzywo wymaga miejsc słonecznych, a także przepuszczalnej, zasobnej i lekkiej gleby, o niewielkiej zawartości azotu. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu, a przed przystąpieniem do tego ziemię, trzeba zasilić nawozami mineralnymi. Rzodkiewka nie powinna być uprawiana w tym samym miejscu po warzywach kapustnych. W trakcie wzrostu trzeba pamiętać o przerywaniu sadzonek, odchwaszczaniu grządek oraz spulchnianiu ziemi w międzyrzędziach. Trzeba także pamiętać o regularnym podlewaniu sadzonek, jednak niezbyt intensywnym. Warzywa zbiera się po około 3-4 tygodniach od momentu siewy. Rzodkiewka powinna być zbierana tuż po dojrzeniu.

Pielęgnacja rzodkiewki

Przy wczesnym wysiewie do gruntu, poleca się okryć rzodkiewkę agrowłókniną, dzięki czemu przyśpieszy się wschody, a także wzrost roślin. Oprócz tego, bardzo ważne jest przerywanie siewek po wschodach, kiedy będą już w fazie drugiego liścia. Przerywanie można wykonać parę, razy, jeśli siew będzie potem dalej zbyt gęsty. Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest regularne odchwaszczanie, gdyż chwasty pobierają składniki odżywcze i wodę z ziemi, która potrzebna jest rzodkiewce. Czynność tą można wykonywać ręcznie lub też używać do tego kultywatora, motyczki czy pazurków. Przy użyciu kultywatora należy także regularnie spulchniać międzyrzędzie. Nie można zapominać, o regularnym podlewaniu roślin, najlepiej do tego wykorzystać wodę deszczową. Chcąc uzyskać wysokiej jakości plon, nie można zapomnieć o podlewaniu. Ostatnim zabiegiem pielęgnacyjnym jest nawożenie. Rzodkiewka jest rośliną o niewielkich wymaganiach pokarmowych, aczkolwiek potrzebuje choćby niewielkiej ilości łatwo dostępnych składników pokarmowych. Nie trzeba jej nawozić azotem czy fosforem, ale już zapotrzebowanie na potas ma całkiem spore. Do wzrostu potrzebuje także wapnia. Nie należy przesadzić z ilością potasu, gdyż jego zbyt wysoki poziom, doprowadzi do szkodliwego dla rzodkiewki zasolenia podłoża.

[Głosów:1    Średnia:4/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ